flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВР прийняла у першому читанні два законопроекти №5629 та №8329 спрямовані на протидію домашньому насильству.

27 листопада 2023, 16:58

Метою проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству» (№5629) є врегулювання питання застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству в частині застосування електронних засобів контролю, які відстежують виконання кривдником вимог обмежувальних приписів та обмежувальних заходів і стосуються заборони наближатися до потерпілої особи. На цей час на обліку в органах Національної поліції перебуває 97,6 тисячі осіб, які вчинили домашнє насильство (кривдників), 64,1 тисячі з них поставлено на облік цього року.

Водночас метою законопроекту «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція)» (№8329) є приведення норм Кодексу про адміністративні правопорушення та закону «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» у відповідність до положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цим явищем та вдосконалення процесуального порядку розгляду таких справ.

За 10 місяців 2023 року до Національної поліції надійшло понад 196 тисяч заяв, повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством, що на 24 % більше за весь попередній рік (2022 р. – 155,7 тисячі).